Kuhinja


Crnogorska kuhinja je rezultat geografskog položaja Crne Gore i njene duge istorije.

Italijanski uticaj na tradicionalna jela u kontinentalnom dijelu Crne Gore i njenoj jadranskoj obali je vidljiv u načinu pripremanju hljeba, mesa, sira, vina i alkoholnih pića, supa i čorbi, palente, punjene paprike, ćufti, priganica, raštana itd.

Drugi veliki uticaj potiče sa Levanta i iz Turske, i ogleda se u pripremanju sarme, musake, pilava, pita, bureka, ćevapa, kebaba, baklave, itd. Mađarska jela gulaš, sataraš i đuveč su takođe česta. Uticaj kontinentalne Evrope je najviše traga ostavio na pripremanje deserata: krofni, džemova, brojnih vrsta biskvita i kolača.

Crnogorska kuhinja zavisi od geografskog položaja, pošto se jela koja se služe na primorju razlikuju od jela u sjevernim brdskim predelima. Na primorju je velik uticaj mediteranske kuhinje, sa uobičajenim jelima od morskih plodova (ribe, hobotnice, škampe i lignje).

Suseni_krap
Sušeni krap sa krompirom
Njeguski-prsut
Njeguška pršuta i sir

Od crnogorskih jela poznata je njeguška pršuta i njeguški sir i sušeni krap-jezerska riba. Poznate vrste vina iz Crne Gore su Vranac (crno vino) i Krstač (bijelo vino), kao i „Lozova Rakija 13 Jul“, kao i mnogi likeri pripremljeni od raznih vrsta voća.