“More kamena” u izdanju Matice Crnogorske iz Buenos Airesa


Sredinom decembra 2017.  godine iz štampe je izašla knjiga „More kamena“  autorke Karine Orahovac Milić a u izdanju Matice Crnogorske iz Buenos Airesa.

Karina foto vijesti

Na slici (korica knjige): Đuro Milić sa suprugom Marijom

 

Karina je tragajući godinama za svojim crnogorskim porijeklom prije samo par godina pronašla svoje korijene i rođake u Crnoj Gori. Saznala je tom prilikom da je  njen pokojni đed Đuro Orahovac  ustvari Đuro Milić, iz mjesta Orahovo-Kuči. Nakon decenijskog traganja za Đurom Milićem  od strane njegovih rođaka iz Crne Gore, i sa druge strane traganja za Đurom Orahovcem od strane njegovih potomaka iz Argentine, Karina 2014. godine decenijsku pretragu pretvara u najljepše životno iskustvo. Pronalazi svoje korijene i rođake, i već 2015. godine odlazi u Crnu Goru i u isto vrijeme završava sa pisanjem svoje prve knjige u kojoj opisuje život svoga đeda i ostalih Crnogoraca koji su radili u kamenolomima Tandila,  njihovu važnost u tadašnjoj imigrantskoj zajednici u Tandilu, život njenog oca, kao i sve pretrage koje su je na kraju odvele u dragu i nikad zaboravljenu Crnu Goru.

„More kamena“ je istinita priča. Potraga za porijeklom gdje se otkrivaju misteriozne priče jednog crnogorskog emigranta i njegove familije.

Ko istražuje? Njegova unuka, koja  otkriva novi svijet i ličnosti, prelazeći  u jedan sasvim novi geografski ambijent, na  jednom posve pasioniranom putovanju kroz vrijeme.

Postoji jedna fotografija, jedno ime i jedna enigma neriješena. Tačka u velikoj kugli koja  mora biti pronađena.

Opis i osjećaj, naracija i emocija, čine jedan jedinstveni stil čije čitanje  omogućava čvrstu povezanost između pisca i čitaoca. Priča koja iznenađuje i zadivljuje pažnju do kraja.

Karina je  na jedan jako lijep način opisala  odiseju jednog crnogorskog emigranta. Posvetila je toliko pažnje i snage aktivnostima koje su joj pomogle da zagrli svoje rođake u Crnoj Gori. Taj zagrljaj je čekao  punih sto godina svoj čas.

Njen primjer je primjer  koji se treba pratiti. Borba, bez ikakvih interesa, protiv zaborava. Njena borba nije samo  priča o familiji koju  specijalno predlažem da pročitate, već i borba koja daje nevjerovatnu inspiraciju  svima onima koji vjeruju u nezaboravno,  a poruku  onima  koji su nažalost imuni na  rečenicu „ ako ne znaš odakle dolaziš, ne znaš ni gdje trebaš ići“. Autorka ulazi u pomenutu  borbu hrabro, želeći  da sačuva  sjećanje  na originalni  crnogorski identitet među potomcima crnogorskih emigranata koji žive u Tandilu, kazao je ambasador Crne Gore u Republici Argentini, gospodin Gordan Stojović.

Karinina knjiga je već četvrta koju je izdala i finsijski podržala Matica Crnogorska iz Buenos Airesa.