Završen treći Balkan film festival u Urugvaju


Crnogorska zajednica u Urugvaju organizovala je, od 9. do 14. marta, treće po redu izdanje “Balkan Film Festivala” u Latinskoj Americi u Kinoteci u Montevideu.

Festival crnogorskog i balkanskog filma organizovala je Crnogorska zajednica u Urugvaju, u saradnji sa crnogorskom i urgvajskom Kinotekom. U renoviranim bioskopskim salama Kinoteke u Montevideu, koja ima dugu festivalsku tradiciju, više od 900 gledalaca imalo je priliku da se upozna sa kinematografijom i kulturom Crne Gore i regiona. Kroz filmove i aktivnosti promotivnog štanda Crnogorske zajednice posjetioci su mogli da dobiju razne informacije, turističke ponude Crne Gore i da degustiraju domaću lozovu rakiju.

Tokom šest dana Festivala prikazani su filmovi “Iskra”, u režiji Gojka Berkuljana; “Igla ispod praga”, Ivana Marinovića, dokumentarac “Mirsada” Danila Marunovića, kao i kultno ostvarenje “Ljepota poroka” najpoznatijeg crnogorskog reditelja svih vremena, Živka Nikolića.  

Prikazani su takođe i filmovi iz regiona: “Balkan noir”, švedsko – crnogorski film; hrvatski film “Agape”, “Družinica”, slovenački film kao i novi srbijanski akcioni film “Južni vetar”.

Svečanosti zatvaranja festivala prisustvovali su počasni konzul Crne Gore u Urugvaju, Mario Klisić, kao i Miljan Mugoša ispred ambasade Crne Gore u Buenos Airesu.

U nastavku pogledajte fotografije.