Sport


Crnogorski olimpijski komitet je jula 2007. primljen u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, a Crna Gora se kao samostalna država prvi put pojavila na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu . Vaterpolo je jedan od najpopularnijih sportova u Državi. Crna Gora je osvojila Evropsko prvenstvo 2008. u Malagi na svom prvom učešću na ovom takmičenju, od sticanja nezavisnosti. Prva liga Crne Gore u fudbalu je najviše fudbalsko takmičenje u Crnoj Gori, u organizaciji Fudbalskog saveza Crne Gore. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, ženska rukometna reprezentacija Crne Gore osvojila je srebrnu medalju. Ovo je ujedno prva olimpijska medalja za Crnu Goru.

stadion-podgorica

Fudbalski stadion Podgorica

Vaterpolo je jedan od najpopularnijih sportova u državi. Crna Gora je osvojila Evropsko prvenstvo 2008. u Malagi na svom prvom učešću od razdvajanja Srbije i Crne Gore.Popularan naziv za Crnogorske Vaterpoliste je „Ajkule“.

vaterpolo-crna-gora

Vaterpolisti Crne Gore

Prva liga Crne Gore u fudbalu je najviše fudbalsko takmičenje u Crnoj Gori, u organizaciji Fudbalskog saveza Crne Gore. Liga je nastala 2006/07. posle referenduma o osamostaljenju Crne Gore.

Crna Gora je šampion u ženskom Rukometu i to Evropski prvak 2012 godine, dok su 2012 godine na Olimpijskim igrama osvojile srebro. Popularan naziv za Crnogorske Rukometašice je „Lavice“.

rukomet-evropsko-zlato01

Pobjeda na Evriopskom Prvenstvu 2012 godine

Najpoznatiji sportisti iz Crne Gore su: fudbaleri Dejan Savićević, Predrag Mijatović i Mirko Vučinić; košarkaš Žarko Paspalj; vaterpolisti Aleksandar Ivovi, Milorad Krivokapić i Veljko Uskoković; rukometaš Petar Kapisoda; kik-bokseri Ivan Strugar , Goran Radonjić, Peđa Radošević i Dejan Zlatičanin; rukometašice Maja Savić, Bojana Popović, Jovanka Radičevič, Katarina Bulatović; teniserka Danka Kovinić; atletičarke Slađana Perunović i Kristina Rakočević; džudisti Srđan Mrvaljević i Danilo Pantić; jedriličar Milivoje Dukić; karatistkinja Marina Raković;