Crnogorska jela na gastronomskom sajmu u Buenos Airesu


Na ovogodišnjem Gastronomskom sajmu u Buenos Ajresu (Patio gastronómico) u organizaciji grada Buenos Airesa, 45 zajednica izložilo je specijalitete nacionalnih kuhinja zemalja odakle vode porijeklo.Crnogorska zajednica Buenos Airesa uz podršku Ambasade Crne Gore ove godine učestvovala je po prvi put na ovom prestižnom sajmu koji u prosjeku privuče do 300.000 ljudi.

IMG-20170429-WA0014

Štand crnogorske zajednice privukao je veliki broj posjetilaca, kako onih koje je interesovao ukus hrane koju su nudili tako i oni koji su znatiželjno posmatrali postere sa najljepšim crnogorskim destinacijama, od sjevera i centralnog dijela, do naše predivne obale.Članovi crnogorske zajednice su ovu priliku iskoristili ne samo da promovišu tipičnu hranu iz Crne Gore već i da je promovišu na najljepši način, objašnjavajući posjetiocima razne teme kao  što su: tradicija, kultura, istorija i turizam Crne Gore.

IMG-20170429-WA0018

Promovisana su takođe i vina vinarije “Los Morros” koja je u vlasništvu porodice Vuksanović iz provincije Salta na sjeveru Argentine.

Takođe  djelili su  prospekte sa gastro ponudom Herceg Novog na španskom jeziku i promotivnim materijalom NTO Crne Gore”.

IMG-20170430-WA0012

Na sajmu na kojem je učestvovalo 45 inostranih zajednica, i koji u prosjeku posjeti oko 3.000 ljudi, među egzotičnim štandovima raznih zajednica, poput štanda Paname, Ekvadora, Bolivije, Kube,Čilea, Paragvaja, Brazila, Portugala, te evropskih poput Španije, Italije, Danske, Hrvatske, Slovenije, Irske, Njemačke… našao se i štand Crne Gore koji je privukao veliki broj posjetilaca, kako argentinskih tako i i raznih turista koji trenutno boraveu Buenos Airesu.

 

IMG-20170430-WA0020

Štand je posjetio i ambasador Crne Gore u Republici Argentini Gordan Stojović, kao i savjetnik iz ambasade Miljan Mugoša. Iz crnogorske zajednice iz grada Tandila prisustvovala je predsjednica Karina Orahovac Milić, kao i predsjednik crnogorske zajednice Buenos Aires koja je i organizovala učešće na sajmu Emilio Ognjenović. Crnogorsku nošnju promovisali su sekretarka zajednice iz Buenos Airesa Sofija Lakonić i Juan Vladimir Martinović iz odbora zajednice.

IMG-20170430-WA0003

Štand su posjetili i oni najstariji članovi zajednice poput Arsenija Popovića i Olge Krivokapić. Kao podrška u pripremanju i prezentaciji  tipične crnogorske hrane učestvovala je Dragana Otašević student-istraživač u Buenos Airesu i član odbora fondacije.

IMG-20170429-WA0016