Završeni projekti


Projekat: “Jednomjesečna posjeta crnogorskim iseljenicima u Argentini”

-Susret Crnogorsko- Argentinske fondacije sa potomcima crnogorskih iseljenika u Argentini-
Samo mjesec dana nakon osnivanja Crnogorsko Argentinske Fondacije, predsjednik Fodacije Milorad Krivokapić i Dragana Otašević iz upravnog odbora otputovali su u Republiku Argentinu u sklopu prvog projekta Fondacije “Jednomjesečna posjeta crnogorskim iseljenicima u Argentini”. Posjeta je bila istraživačkog karaktera.

Provincija Buenos Aires

Posjeta:

 • Ambasada Crne Gore na čelu sa ambasadorom Gordanom Stojovićem
 • Skup crnogorskih iseljenika koji se održao 28.11.2014, inače najveći skup naših iseljenika u poslednjih 70/80 godina.Skup je posjetilo stotinak potomaka naših iseljenika, što je zavidan broj kada se osvrnemo i zamislimo da je ta brojka samo iz užeg centra grada.
 • Muzej emigranata u Puerto Madrinu, muzej koji je nekad bio hotel za emigrante u kojem su nakon uplovljavanja u luku mogli ostati mjesec dana, ovđe smo prikupili puno informacija, i dobili puno dokumenata o useljavanju crnogoraca u Argentinu.
 • Groblje “Recoleta” đje je sahranjen Miloš Vukasović –prvi konzul Crne Gore i Rusije u Argentini, konstruktor brodova i veoma uvažen Crnogorski iseljenik u Argentini.

Grad Tandil

 • Zajednica “Đedovi” na čelu sa predsjednicom Karinom Orahovac.
 • Opština Tandil-razgovor sa sekretarom gradonačelnika Florenciom Benavente i podnošenje inicijative da se jedan trg u Tandilu posveti crnogorcima koji su mukotrpno radili u kamenolomima Tandila, I time doprinijeli njegovom razvoju. Takođe smo izrazili želju da se groblje u Tandilu u kojem postoje grobovi crnogoraca koji nijesu imali nikog zaštiti i održava.Takođe, lokalne vlasti su jako zaineteresovane za kulturnu, ekonomsku i privrednu saradnju.
 • Razne građevine koje su izgradili Crnogorci kao i kamenolom u kojem su radili.

Inicijativa Fondacije da jedan trg u gradu Tandilu bude posvećen crnogorcima koji su obilježili značajan dio razvoja Tandila , mukotrpno radeći u kamenolomima, kao i u izgradnji raznih građevina u gore pomenutom gradu, je prihvaćena početkom 2015. Godine, gdje je opština Tandil, sektor za međunarodne odnose, zajedno sa crnogorskom zajednicom “Đedovi” i ambasadom Crne Gore u Republici Argentini poklonila gradu monument u znak sjećanja na sve crnogorce koji su pomogli svojim radom razvoj Tandila kao i u znak sjećanja na jednu od prvih i najbrojnijih crnogorskih kolonija u Republici Argentini.

Monument je postavljen u mjestu Cerro Leones, u prevodu Lavlje brdo, u kojem su crnogorci provodili svoje životne vjekove radeći u kamenolomima.

Projekti_CG_ARG-1

Predsjednica zajednice “Đedovi” Karina Orahovac Milić sa svojim ocem Huanom, prilikom otkrivanja monumenta-plakete, oktobar 2015.

Projekti_CG_ARG-2

Predstavnici ambasade, predstavnici zajednice “Montenegro-Buenos Aires”, predstavnici zajednice “Đedovi”, kao i predstavnici opštine Tandil na čelu sa gradonačelnikom-otkrivanje monumenta, oktobar 2015.

Projekti_CG_ARG-3

Plaketa na kojoj piše: “U čast svim crnogorskim kamenorezcima, za njihov doprinos u razvoju Tandila“. Plaketa je postavljena na stijeni iz ostataka kamenoloma, koja i predstavlja suštinu monumenta.

Inicijativa, da jedna ulica u Tandilu dobije naziv po Crnoj Gori, je u procesu odobravanja.

Grad La plata

Posjeta:

 • Potomci crnogorskih iseljenika

Grad General Maderiaga

 • Kulturni centar “Njegoš” na čelu sa Vasom Jankovićem predsjednikom centra.

Rafael Obligado

 • Prijem kod lokalnih vlasti, dogovoreno da će jedan trg ili ulica dobiti naziv “Crna Gora”

Provincija Ćako

Posjeta:

 • Konzulat Crne Gore u gradu Saenz penji na čelu sa konzulom Dragom Mićunovićem.
 • Opština – sastanak sa gradonačelnikom Saenz Penje Herardom Ćipolinijem i konzulom za provinciju Ćako Dragom Mićunovićem. Cilj sastanka je bio inicijativa Fondacije da izgradi Crnogorski centar u Saenz Penji đe je traženo od Predsjednika opštine da ustupi plac na kojem će centar biti izgrađen. Gradonačelnik je iskazao dobru volju i poklonio plac našoj zajednici.Takođe, ustupljeno je mjesto za spomenik Kralju Nikoli u ulici u kojoj su obilježja ostalih iseljenika.
 • Zajednica “Kralj Nikola Ćako”.
 • Maćagaj- pravoslavna crkva “Sveti Nikola”, takođe smo položili vijenac na grobu sveštenika Aleksandra Konavalenka koji se nalazi u dvorištu crkve.
 • Las Brenjas – opština, zasađeno drvo masline u prisustvu predsjednika Milorada Krivokapića i predstavnika lokalnih vlasti, dogovorena intezivnija saradnja.
 • Kolonija La Montenegrina koje su osnovali 7 crnogoraca davne 1917 godine.Takođe u La Montenegrini smo posjetili pravoslavno/crnogorsko groblje kao i kulturni centar Durmitor. Predstavnici Fondacije su posjetili i fudbalski klub “La Montenegrina” koji je dobio naziv po istoimenoj crnogorskoj koloniji-klubu smo donirali dresove.

Provincija Santa Fe

Posjeta:

 • Rosario- Crnogorski konzulat na čelu sa konzulom Rafaelom Samardžićem. Prisustvo jednom času-kursa crnogorskog jezika.
 • Fuentes- posjeta Klaudija Petričevića vice konzula za provinciju Santa fe.
 • Pergamin
 • Venado Tuerto

Provincija Cordoba

Posjeta:

 • Alta Gracija- porodica Stele Palčić.

Rafael Obligado

 • Prijem kod lokalnih vlasti, dogovoreno da će jedan trg ili ulica dobiti naziv “Crna Gora”

Corientes

Posjeta:

 • Potomci crnogorskih iseljenika

U svakom gradu posjetili mnogobrojne porodice iseljenika.

Jedan od mnogobrojnih ciljeva posjete je bio i istraživanje porodica koje nemaju apsolutno nikakav kontakt sa rođacima u Crnoj Gori, porodice čije su veze sa Crnom Gorom pokidane prije 80/90 pa čak i 100 i više godina. I u tom dijelu uspjeli su da prikupe puno informacija.Neke od njih su čak povezali sa rođacima iz Crne Gore tokom boravka u Argentini.